Slovenski klub za hrte / The Sighthound Club Of Slovenia
F.C.I. Euro Sighthound Slovenia 2019
Aktualno
Kdo smo
Organi kluba
Zgodovina
Postanite naš član
Ugodnosti za člane
Aktivnosti kluba
Klubska revija
Prireditve
Lure Coursing
Predstavitev
Kako smo začeli
Tekme/treningi
Pridobitev licence
Oprema
X FCI skupina
Vzreja
Legla
Vzreditelji
Vzrejni pregledi
Pravilniki in obrazci
Prvaštva
Povezave
Kontakt
 
 
Spremljajte nas na
 
 
KRATKA ZGODOVINA SLOVENSKEGA KLUBA ZA HRTE
 

Slovenski klub za hrte je bil ustanovljen 18. oktobra 1993, kot samostojni pasemski klub, z namenom, da skrbi za populacijo pasem hrtov in pod svoje okrilje prevzame tako vzrejo hrtov, kot tudi organizacijo prireditev.

Člani novo ustanovljenega kluba smo takoj prijeli za delo in že naslednje leto je bila organizirana 1. specialna razstava hrtov v okviru mednarodne razstave psov CACIB Ljubljana 1994.

Poleg razstav so se pričele odvijati tudi druge aktivnosti kluba: klubska srečanja - pikniki, vzrejni pregledi in božično novoletne večerje. V letu 1996 je klub izvedel 2. specialno razstavo za hrte v okviru mednarodne CACIB razstave v Ljubljani, na Kodeljevem, Leta 1997 pa smo prav tako v okviru mednarodne CACIB razstave v Ljubljani organizirali 3. specialno razstavo za hrte - tokrat prvič s podelitvijo naslova CAC. Vzporedno z razstavo pa smo pripravili tudi promocijo tekmovanja s hrti - tek čez drn in strn - COURSING-a.

Specialne razstave kluba so postale vsakoletna stalnica, kar dokazuje tudi iz leta v leto večje število hrtov, prijavljenih na razstavo, v septembru 2005 pa smo prvič uradno organizirali tudi lure coursing tekmovanje.

Danes je klub eden najaktivnejših v Sloveniji in Evropi, saj pod svojim okriljem organizira tako državna kot mednarodna tekmovanja: Vzrejne preglede, Specialne CAC razstave, državne CACL in mednarodne CACIL Coursinge, ter posebne specialne razstave in kongres - kot je bil EIWC kongres leta 2008 v Kranjski gori ter Evropska razstava hrtov pod okriljem FCI v Planici leta 2019.

Zadnja leta je stalnica jesensko tekmovanje v Lepoti in delu - kombinacija sobotne specialne razstave in nedeljskega CACIL coursinga.
Klub letno organizira tud spomladanski in jesenski vzrejni pregled, ter meritve pasem, ki so zahtevane za pridobitev tekmovalne licence v coursingu.

Ne zanemarjamo tudi družabnih srečanj, ki se odvijajo kot klubski pikniki, treningi lure coursinga ter tradicionalne božično novoletne večerje. Občasno klub izdaja tudi klubsko revijo HRTI.si. Aktivnost kluba in njegovih članov se pozna tudi pri letnem številu legel hrtov v Sloveniji in naraščajočim številom članov v klubu ter na obisku naših prireditev.

Slovenski klub za hrte je nedvomno eden najaktivneših kinoloških klubov v Sloveniji in poznan kot odličen organizator prireditev širom Evrope.

botomline
Vsebina spletne strani © Slovenski klub za hrte, 2023